Zadelpasconsult

Fijn en goed rijden begint bij een juist passend zadel voor het paard en de ruiter.

Tijdens een pasconsult bekijk ik of het zadel bij het paard en bij de ruiter past, het is heel goed mogelijk dat dit niet het geval is. Geregeld past het zadel goed op het paard, maar past het zadel niet bij de bouw van de ruiter.

Denk bijvoorbeeld aan korte benen waarbij de knieën tegen de wrongen aankomen of juist lange benen die helemaal geen steun krijgen van de kniewrongen. Dus veel aspecten die lekker paardrijden in de weg kunnen staan en lichamelijke klachten kunnen geven, zoals rugpijn of verkramping tussen de schouders. Als terugkoppeling krijg ik dan, lukt wel, ik ben eraan gewend of zelfs, ik neem altijd een pijnstiller voordat ik ga rijden. Bij een goed passend zadel voor paard en ruiter is dit vaak allemaal weg te nemen!

Omgekeerd komt ook vaak voor, de ruiter zit perfect in het zadel, maar het paard kan niet goed functioneren door een niet correcte pasvorm. U blijft steken op een bepaald niveau, het paard wil bijvoorbeeld geen goede wendingen maken, galop wissels, verzamelen, staakt, bokt/steigert enz. dan kan dit aan de pasvorm van uw zadel liggen. Bij een goed passend zadel heeft het paard de ruimte bij de schouders, ligt het zadel stabiel voor en zijwaarts en is de ruimte bij de schoft en wervels voldoende om lekker te kunnen bewegen. Als het zadel de correcte boom heeft dan zijn er vaak maar kleine aanpassingen nodig om dit resultaat te behalen.

Tijdens een pasconsult zult u ook altijd gevraagd worden om te rijden. Tijdens stand kan een zadel perfect liggen, zodra een paard beweegt verandert zijn zelfhouding en zal de beweging in combinatie met het gewicht van de ruiter ook van invloed zijn op het gedrag van het zadel. 

Heeft uw paard een blessure waardoor er niet gereden kan worden, geef dit dan aan tijdens het maken van een afspraak. Samen bekijken wij of het verstandig is om nu naar het zadel te kijken of om de afspraak op een later moment te laten plaatsvinden.

- Wilt u ervoor zorgen dat uw paard schoon en droog is voor de afspraak? 

- Een pasconsult duurt ongeveer 1,5 uur. 

- U gaat tijdens het consult ook rijden, neemt u ook een cap en rijlaarzen mee?